ELMARK
  1. 0 Kundvagn (0 Produkter)
    Din kundvagn är tom

Lampor

LamporLampor och belysning i allmänhet är en väsentlig och oumbärlig del av vardagslivet. Tänk dig ditt liv utan lampor; föreställ dig hur många av dina vanliga aktiviteter som är praktiskt taget omöjliga utan dem. ELMARKs webbutik har ett brett utbud av lampor och belysningsprodukter för hem, kontor, allmänna utrymmen och andra platser. Vårt sortiment innehåller fluorescerande och gasurladdningslampor, LED-lampor och även speciella designlösningar för att förbättra utseende och atmosfär i området som ska tändas. Se nedan för information om var och en av de enskilda grupperna av lampor som finns tillgängliga på vår sida, tillsammans med deras viktigaste egenskaper. Det finns också tips om hur du väljer den mest lämpliga belysningen för att möta dina personliga behov.

 Lampor 1

 


Lampans historia i korthet

Den moderna lampans historia går tillbaka till första hälften av 1800-talet, när Humphrey Davy visade sin uppfinning till världen: en kollampa som fungerade med två ledningar och kol. Nästa steg i utvecklingen av denna produkt var glödlampan gjord av Thomas Edison. Även om glödlampor ur dagens synvinkel anses vara ineffektiva enheter med för kort livslängd, var de en riktig innovation för sin tid. De användes länge innan de ersattes av kompaktlysrör. Men nu är de flesta konsumenter redan starkt beroende av LED som är de mest energieffektiva, bekväma och miljövänliga. Se nedan för mer information om olika typer av lampor som använts under olika perioder.

Lampor 2Lampor: typer och egenskaper

Gaslampor producerar ljus genom att skicka elektrisk ström genom en utspädd gas. I de flesta fall är den utspädda gasen argon, neon eller annan ädelgas. God belysning är den största fördelen med gaslampor, men ytterligare elektroniska komponenter behövs för att reglera strömflödet genom den utspädda gasen.

Lampor 3


Fluorescerande rör, även kallade lysrör, är faktiskt gasurladdningslampor. De  består av en glasbehållare som är täckt på insidan med en luminofor och innehåller utspädd gas. Tidigare användes fluorescerande rör i stor utsträckning som ett alternativ till glödlampor, men idag har de nästan helt ersatts av LED-rör i kommersiella, industriella och offentliga byggnader.

Lampor 4


Kompaktlysrör: som fluorescerande rör, tillverkades kompakta lysrörslampor för att ersätta glödlampor. Med sin mindre storlek lämplig för enskilda rum, t.ex. i ett standardhus eller lägenhet var de det bästa alternativet för de flesta hushåll. Självklart är situationen idag radikalt annorlunda. Kompaktlysrör är redan föråldrade och används mer och mer sällan.

 

LED-lampor är nu de mest populära och ofta använda belysningsprodukterna. De har framgångsrikt börjat ersätta glödlampor och kompaktlysrör. Du är nog medveten om de flesta fördelarna med LED-belysning, men vi kommer fortfarande att nämna dem kortfattat. LED-lampor förbrukar upp till 80-90% mindre el än traditionell belysning och kommer utan tvekan att minska hushållens elräkningar på lång sikt. De har en mycket lång livslängd (mellan 20 000 och 30 000 arbetstimmar) och du behöver inte byta dem. Dessutom avger LED-lampor inte skadliga ämnen och genom att använda dem kommer du att bidra till den övergripande ansträngningen att bevara den naturliga miljön på vår planet.

Lampor 5

 

LED-rören har i sin tur ersatt de ovan nämnda fluorescerande rören, vilka tidigare användes. LED-rör är ännu en kategori som utnyttjar funktionerna och fördelarna med LED-belysning. De är rörformade och ger mjukt, jämnt ljus över hela rummet. Dessa LED-lampor används huvudsakligen i kontors- och affärsbyggnader, kommersiella lokaler, köpcentra, stormarknader, sjukhus, skolor och på andra offentliga platser som har en betydande koncentration av människor. Både standard LED-lampor och LED-rör reducerar kostnaderna för belysning och har lång livslängd.

Lampor 6

Vintagelampor representerar en återgång till en möbler och inredning typisk för mitten av förra seklet. Med sina utsökta gammaldags mönster passar vintage lampor perfekt i denna typ av atmosfär. Dessa lampor kan kombineras med inredning av alla typer av material: metall, trä, glas mm. Vintage lampor används för närvarande i hemmet och i barer, restauranger och på nöjesställen. Om du vill kombinera vintage-stilen med fördelarna hos modern LED-belysning, har vi flera lampor att rekommendera hos ELMARK. Vintage LED-lampor finns i vårt sortiment i många olika former och storlekar. De är idealiska för att skapa en periodstämning i vissa rum och samtidigt hålla nere elräkningarna.

Lampor 7


Hur du väljer rätt lampor för dina behov

Som beskrivits ovan finns en mängd lampor på marknaden, var och en med sina unika egenskaper och särdrag. Men vissa lampor i varje kategori kan också skilja sig åt i lyskraft, form, färgtemperatur etc. Med så många olika lampor kan det ibland vara svårt att välja rätt. För att hjälpa dig att välja, kommer vi att ge dig några användbara tips om att hitta rätt lampor för att matcha behovet för dina lokaler och dina personliga krav.

-        Val av lampor: Det första du bör tänka på är typ av rum. Om du vill tända ett stort rum behöver du naturligtvis en kraftfullare lampa. Rummets typ och syfte och väggarnas färger är också viktiga. Till exempel är det dagliga vita ljuset (4000 - 4300 K) ett bra val för kontor och arbetsplatser där neutralfärgen i allmänhet bidrar till att skapa en avslappnad och bekväm arbetsmiljö. I ditt hus eller lägenhet är å andra sidan varmt vitt ljus (2700-3000 K) lämpligt eftersom det skapar en mysig och trevlig hematmosfär.  

Lampor 8

 

-        Val av lampor: för olika ändamål. Ett av deras vanligaste syften är helt enkelt att ge tillräckligt med ljus för vardagliga aktiviteter och uppgifter. Men de används också för dekorativa ändamål och för speciella atmosfäriska effekter i ett rum. Om ditt mål är det förra, de egenskaper du borde vara mest intresserade av när du väljer en lampa är dess effektbedömning och ljusets ljusstyrka. Men om du vill använda din belysning för dekorativa ändamål och skapa en trevlig atmosfär, bör du välja dimbara lampor. Med andra ord kan de anpassas till användarens önskemål vid vilken tidpunkt som helst. Vintage lampor är också lämpliga i denna situation som nämnts ovan.

Lampor 9

 

-        Val av lampor: ljusets ljusstyrka mäts i lumen (lm). Ju högre lumen en LED-lampa har, desto starkare ljus (vid samma effektnivåer mätt i watt). Lampbeskrivningarna i ELMARK-samlingen innehåller noggrann information om värdet av denna variabel, vilket gör det mycket lättare att bestämma vad som är bäst att köpa.

Lampor 10

 

-        Val av lampor: Ljusdiffusionsvinkeln bör inte glömmas eftersom det bestämmer atmosfären i rummet eller rymden i stor utsträckning. En bredare vinkel resulterar naturligt i bättre och jämnare dispergerat ljus i rummet, medan en smalare vinkel fokuserar ljuset på en viss punkt eller inredning.

Lampor 11Hos ELMARK kan du köpa många typer av lampor och genomföra ditt individuella ljusprojekt så som du planerade det i förväg. Kolla in vårt sortiment och om du behöver hjälp eller råd, ring våra specialister som svarar på alla dina frågor och funderingar.

Filtrera
Sortera efter:
Produkter per sida:

Priserna är inklusive moms

  • Pris:
    . Inklusive moms
  • Kvantitet:

-EJ I LAGER

Till produkten

Tekniska data

 0
 0
Jämförelse