Multimeter
Vad är en multimeter?
Multimetrar är enheter avsedda att mäta olika elektriska värden. Beroende på hur de är utformade kan de helt enkelt kombinera funktionerna för en voltmätare (DC-mätning) och en amperemeter (AC-mätning), eller så kan de ha ytterligare funktioner. Med modernisering av tekniken är utbudet av multimetrar som finns på marknaden bredare än tidigare och deras noggrannhet och precision har ökat. Numera kan multimetrar hittas på specialiserade försäljningsställen för elteknik, med ett stort antal funktioner som kan tillgodose alla konsumentbehov. Se nedan för information om dessa funktioner i moderna multimetrar och om deras fördelar i hem och industri. Några användbara tips om hur du använder en multimeter anges också nedan.
Multimeterns historia
Innan vi beskriver funktionerna för multimetrarna i detalj finns det emellertid här information om historia och utveckling av denna produkt genom åren. Multimetern uppfanns av den brittiska Donald MacAdie. På 1920-talet uppfann han multimeterns första föregångare, som kunde mäta volt, ampere och ohm. Tre år senare släpptes denna apparat på marknaden och genererade stort intresse. Sedan kom fickmultimetrar, som verkar ha två stora fördelar: För det första är de små och bekväma att bära med sig var som helst, och för det andra är de mycket billigare än MacAdies enhet. Emellertid är nackdelarna med fickmultimetrarna att deras tekniska parametrar är alltför grovhuggna vilket medför en ganska opålitlig mätprocess. Med tiden har dock dessa felaktigheter gradvis förbättrats och nya multimetrar växer ständigt fram på marknaden med fler funktioner och egenskaper.
Vad skiljer moderna multimetrar från sina föregångare?
För det första har moderna multimetrar många fler funktioner som kan användas till en mängd olika områden (information om dessa användningsområden beskrivs i nästa avsnitt). Utbudet av multimetrar på marknaden expanderar kontinuerligt, med en ökande mängd typer, modeller och former. Till exempel kan vi nu hitta apparater formade som tänger, pennor, handtag och så vidare. Detta utbud gör att användarna kan välja exakt den multimeter som de behöver för sina behov. De flesta moderna multimetrar arbetar med batterier, men det finns också apparater som drivs av nätet eller till och med av solceller. De senaste modellerna har också smarta funktioner som automatiskt bandbreddsbyte, ett minne som registrerar tidigare mätningar, ett alternativ för automatisk avstängning, etc.
Multimetrar: Huvudfunktioner och användningsområde
Funktioner och tillämpningsområden för moderna multimetrar går bortom de DC- och AC-mätningar som finns som funktion i de enklaste modellerna i kategorin och sträcker sig till temperaturmätning och resistansprovning. Se nedan för mer information om var och en av dessa multimeterfunktioner.
1. Aktuell mätning: Multimetrar används oftast för mätning av ström. Men det här är inte så enkelt och enkelt som många tror. Oavsett multimeterns precision, måste mätreglerna följas noggrant. Vid parallell spänningsmätning måste strömmen i kretsen vara fysiskt avskuren innan multimetern slås på. Det är viktigt att säkerställa att de två sonderna är ordentligt anslutna. Den svarta ledningen är ansluten till strömförsörjningssidan och den röda ledningen till konsumentsidan. Du måste också exakt ange det aktuella intervallet som strömmar genom multimetern.
2. Elektrisk kontinuitetsmätning: Detta innebär mätning av kontinuiteten hos en elektrisk krets. Varför är detta viktigt? Eftersom det indikerar om enskilda komponenter i kretsen är ordentligt anslutna. För att upptäcka även de minsta motståndsvärdena mellan två punkter, vrid omkopplaren till tecknet som visar brytvågor. Denna multimeterfunktion hjälper dig att kontrollera att den elektriska kretsen fungerar så att du kan vidta korrigeringsåtgärder vid behov.
3. Temperaturmätning: Nya multimetermodeller har även en temperaturmätningsfunktion. Denna funktion brukar markeras "t °", men i vissa fall kan den ersättas av C ° eller TEMP till exempel. För processen själv behöver du ett extra instrument, dvs en sond. Sonden måste vara ansluten till multimetern och måste röra objektet vars temperatur du vill mäta. Som du vet är den grundläggande temperaturenheten grader. Detta är också fallet med multimetrar, men vi rekommenderar fortfarande att du först kontrollerar skalan om mätningen är inställd på grader Celsius eller Fahrenheit.
4. Diodmätning: Diodernas polaritet är en annan faktor som kan mätas med hjälp av moderna multimetrar. Återigen har omkopplaren en speciell diodsignal. Välj det här alternativet för att börja mäta diodens polaritet. Nästa steg är att inspektera dioden och hitta dess katodskylt. Så småningom visar multimetern ett spänningsfall på dioden i strömflödet.
5. Smarta funktioner: Som tidigare nämnts kan innovativa multimetrar också ha en rad smarta funktioner som hjälper dig att mäta elvärdena mer exakt och göra det enklare och bekvämare att använda multimetern. Exempel på dessa funktioner är automatiskt bandbreddsbyte och ett minne som registrerar tidigare mätningar, vilket möjliggör snabb jämförelse av resultaten från flera mätningar gjorda över tiden. Med automatisk avstängning kan du programmera multimetern att utföra en viss uppgift och sedan stänga av sig efter ett visst intervall.
Hur man väljer rätt multimeter
Med tanke på det rika utbudet av multimetrar som finns på marknaden, måste man vara noga när man väljer en produkt i denna kategori. Flera nyckelfaktorer bör beaktas. Vilken typ av multimeter, vilka funktioner och extrafunktioner behövs och vilken tillverkare produkten kommer från. Se nedan för de viktigaste kriterierna för att välja en multimeter:
Funktioner tillgängliga:
Som du såg i föregående avsnitt kan moderna multimetrar ha flera funktioner. Det är uppenbart att vissa multimetermodeller inte har några av dessa funktioner. Enklare modeller är endast utrustade med standardfunktionerna för mätning av likström och växelström. Andra multimetrar kan ha flera olika egenskaper (temperaturmätning, elektrisk kontinuitetsmätning etc.). Detta påverkar också priset. Så tänk på exakt vilken multimeter du behöver och hur mycket du är villig att betala för den.
- Typ av multimeter: i princip finns det två huvudtyper av multimetrar: analoga och digitala. Huvudskillnaden mellan dem ligger i hur multimetern visar resultaten. Med en analog enhet visas de elektriska värdena med nålvisare. Med digitala multimetrar är resultaten synliga på en speciell skärm. Vilken av de två typerna av multimeter du väljer beror mest på dina personliga krav och preferenser för denna indikator.
- Tillgängliga funktioner: Som du såg i föregående avsnitt kan moderna multimetrar ha flera funktioner. Det är uppenbart att vissa multimetermodeller inte har några av dessa funktioner. Enklare modeller är endast utrustade med standardfunktionerna för mätning av direkt och växelström. Men andra multimetrar har olika egenskaper (temperaturmätning, elektrisk kontinuitetsmätning etc.). Detta påverkar också deras pris. Så tänk på exakt vilken multimeter du behöver och hur mycket du är villig att betala.
- Extra: Valfria extrafunktioner bör inte förbises när du väljer en multimeter. Dessa är huvudsakligen relaterade till funktioner och egenskaper som ger en mer effektiv prestanda från multimetern. Exempel är enskilda termoelementingångar, en temperaturskala och en analog indikatorfunktion (eller en representation av det elektriska värdet som en kontinuerlig linje). Individuella multimetrar kan givetvis ha ett antal andra extrafunktioner som du bör vara medveten om innan du gör ditt slutgiltiga val.
- Tillverkare: Multimeterns kvalitet och tillförlitlighet beror i allt väsentligt på tillverkaren. Vi uppmanar dig att välja multimeter från etablerade och beprövade varumärken och tillverkare. ElmarkStore har de bästa erbjudandena inom multimeterkategorin från ELMARK, en av de ledande tillverkarna av belysningsutrustning i Sydösteuropa. Med produkter från ELMARK garanteras kvalitet, användarvänlighet och utmärkta resultat.
Multimetrar - användbara tips
Nedan följer några användbara tips för hur du använder den multimeter du har köpt. Dessa tips hjälper dig att göra mer exakta mätningar och maximera fördelarna med att äga den:
- ta hand om multimetern: detta är det viktigaste rådet att börja med. En multimeter kommer att pågå mycket länge om du ser efter det och varar omsorg när du använder den. Läs alla instruktioner och anvisningar från tillverkaren och följ dem varje gång du behöver använda multimetern. När du gör mätningar, var försiktig med att utföra rätt sekvens av åtgärder och undvik att trycka på felknapparna. Detta säkerställer inte bara mer exakta resultat men minskar också risken för fel eller skada på multimetern.
- Låt inte transistorn bli varm. Resultaten från sådana mätningar kan mycket enkelt påverkas av temperaturen. Det är ett allvarligt misstag att lämna transistorn länge i dina händer eftersom det kommer att minska noggrannheten och precisionen hos multimetern. Om något händer så rekommenderar vi att du håller transistorn längre i multimetern så att temperaturen stabiliseras och att du får tillräckligt bra resultat.
- Kondensatorer: Vid mätning av kondensatorer bör mer specifika åtgärder vidtas. Innan du börjar mätningen själv, ladda kondensatorn genom att korta dess terminaler. Endast då kan den placeras i multimeterns uttag. Om mätskalan har indelningar, börja med den största.
Oavsett om du letar efter en enkel multimeter eller en enhet med fler funktioner och applikationer, är ElmarkStore den rätta platsen för dig att hitta den. De multimetrar som erbjuds i vår webbutik kommer att tillgodose dina krav så gott som möjligt och ger noggranna och exakta mätningar av de elektriska värdena som krävs.
- Ny produkt Till produkten
-
Ny produkt
Till produkten
EL- 201 LASER DISTANCE 100 METERS MEASURE TOOL 519002
- Varumärke  
Enhetstyp Laser distance meter Garanti -
Ny produkt
Till produkten
EL- 201 LASER DISTANCE 40 METERS MEASURE TOOL 519001
- Varumärke  
Enhetstyp Laser distance meter Garanti -
Till produkten
NON-CONTACT VOLTAGE AC DETECTOR GK8 519GK8
- Varumärke  
Enhetstyp Detektor Uppmätt magnitud V Garanti -
Till produkten
MULTIFUNCTIONAL VOLTAGE TESTER EL-8736 519207
- Varumärke  
Enhetstyp Volttestare Uppmätt magnitud V Garanti -
Till produkten
DIGITAL MULTIMÄTARE ЕМ890G 519890
- Varumärke  
Enhetstyp Multimeter Uppmätt magnitud V/A/MΩ/μ/kHz Garanti -
Till produkten
DIGITAL MULTIMÄTARE ЕМ850L 519850
- Varumärke  
Enhetstyp Multimeter Uppmätt magnitud V/A/MΩ Garanti -
Till produkten
DIGITAL MULTIMÄTARE ЕМ83B 519083
- Varumärke  
Enhetstyp Multimeter Uppmätt magnitud V/mA/KΩ Garanti -
Till produkten
EM5510 DIGITAL MULTIMETER 5195510
- Varumärke  
Enhetstyp Multimeter Uppmätt magnitud V/A/MΩ/μF/kHz Garanti -
Till produkten
EM420C DIGITAL MULTIMETER 519420
- Varumärke  
Enhetstyp Multimeter Uppmätt magnitud V/A/MΩ/°С Garanti -
Till produkten
EM3055 DIGITAL MULTIMETER 5193055
- Varumärke  
Enhetstyp Multimeter Uppmätt magnitud V/A/MΩ/η/μF/°С Garanti -
Till produkten
EM3058 DIGITAL MULTIMETER 5193058
- Varumärke  
Enhetstyp Multimeter Uppmätt magnitud V/A/MΩ/η/μF/kHz Garanti -
Till produkten
EM31 DIGITAL MULTIMETER 519031
- Varumärke  
Enhetstyp Multimeter Uppmätt magnitud V/A/MΩ/ηF/μF/kHz Garanti -
Till produkten
EM3215 MULTIMETER PENNTYP 5193215
- Varumärke  
Enhetstyp Multimeter Uppmätt magnitud V/mA/KΩ Garanti -
Till produkten
EM202 MULTIMETER KLÄMMA 519202
- Varumärke  
Enhetstyp Multimeter-klämma Uppmätt magnitud V/A/kΩ/°С Garanti -
Till produkten
EM204 MULTIMETER KLÄMMA 519204
- Varumärke  
Enhetstyp Multimeter-klämma Uppmätt magnitud V/A/kΩ/kHz Garanti -
Till produkten
EM266 MULTIMETER KLÄMMA 519266
- Varumärke  
Enhetstyp Multimeter-klämma Uppmätt magnitud V/A/kΩ Garanti -
Till produkten
EM520A INFRARÖD TERMOMETER 519520
- Varumärke  
Enhetstyp Termometer Uppmätt magnitud °С/°F Garanti - Till produkten
-
Till produkten
ETK06A INDUSTRIELL REPARATIONSKIT 51906A
- Varumärke  
Priserna är inklusive moms