ELMARK
  1. 0 Kundvagn (0 Produkter)
    Din kundvagn är tom

Automatsäkring

Vad används en automatsäkring för?

Automatsäkringarna (automatisk elektrisk strömbrytare) är i själva verket elektriska omkopplare vars huvudfunktion är att skydda en krets mot överbelastning.

Men deras egenskaper slutar inte där. När det gäller deras skyddsfunktioner är kortslutningsskydd också mycket viktigt. Det finns ett rikt och varierat utbud av automatsäkringar på marknaden som kan skilja sig från varandra på ett antal kriterier.

Dessa egenskaper inkluderar: genererad kortslutningsström, trippkurva, nominell ström osv. Nedan lär du dig lite mer om funktionerna hos automatiska säkringar som produktkategori

Automatsäkring 1

Automatsäkring - 1
 

Princip för automatäkring

Automatsäkringen har två grundläggande driftsprinciper. Den första principen avser strukturer som innehåller en inbyggd elektromagnet.

Denna elektromagnet utvecklar en magnetisk kraft som ökar beroende på ökad ström i den elektriska kretsen. När den magnetiska kraften i fråga når vissa gränser, uppstår kedjeuppdelningsförhållanden.

Å andra sidan involverar den andra principen för automat säkringsdrift användningen av en bimetallisk remsa. I en sådan mekanism, när strömmen i kretsen ökar, ökar också temperaturen i bimetallremsan.

För närvarande är preferensen för brytare som innehåller båda mekanismerna som beskrivs. Dessa kombinerade automatsäkringar är mycket mer flexibla vad gäller användarnas krav och den elektriska kretsens egenskaper

Automatsäkring 2

automatsäkring - 2
 

Konstruktion och komponenter i automatsäkringarna

Som redan nämnts innehåller de flesta automatäkringar idag både en elektromagnet och en bimetallremsa.

Vilka andra element ingår dock i deras design? På följande rader kommer du att lära dig de viktigaste av dessa komponenter.

- spak (handtag) — vi börjar med handtaget vars huvudsyfte är att utföra automatsäkring manuell omkoppling och återställning. Det indikerar också brytarens aktuella tillstånd hela tiden (dvs om det är på eller av).

Automatsäkring 3

Automatsäkring - 3


- omkopplingsmekanism — den aktiverar kontakterna till den automatsäkringen. Beroende på vilken typ och modell för den specifika effektbrytaren kan kontakterna i fråga flyttas samman eller separat.

Automatsäkring 4

Automatsäkring - 4


- andra komponenter - finns också i utformningen av automatsäkringarna som spelar en viktig roll för att de fungerar korrekt. Dessa inkluderar till exempel bimetallremsa, magnetkärna, bågkammare etc

 Automatsäkring 5

 

Automatsäkringar — typer och klassificeringskriterier

Som redan nämnts finns det ett antal kriterier enligt vilka automatsäkringarna kan klassificeras i typer och grupper. Var och en av kriterierna uppfyller vissa användares behov och krav, liksom egenskaperna hos respektive krets. Låt oss titta på dessa kriterier en efter en:

- nominella strömvärden — valet av en automatisk säkring görs av konstruktörerna baserat på beräkningar av de elektriska lägena för installationen och uppfyllandet av vissa krav. Typiska nominella strömvärden enligt den automatiska säkringen är: 1; 2; 4; 6; 10; 16; 20; 25; 32; 40; 50; 63 А.

Valet kan också baseras på tvärsnittet av märkströmkabeln: In = 6 A, C-kurva - för ledare min 1 mm2; I = 10 A, C-kurva - för ledare min 1,5 mm2; I = 16 A, C-kurva - för ledare min 2,5 mm2; In = 25 A, C-kurva - för ledare min 4 mm2.

Automatsäkring 6

Automatsäkring - 5


- genererad kortslutningsström (maximal utlösning) - detta är ett av de viktigaste kriterierna när du väljer en viss kategori av automatsäkring.

Denna indikator visar hur mycket ström den automatsäkringen kan bära utan att gå sönder.

Enheten som används för att mäta kortslutningsströmmen är ampere (A) eller kiloampere (kA).

I Sverige är automatsäkringarna som genererar kortslutningsström 10 000 A (10 kA) mest föredragna.

Dessutom finns andra typer av automatsäkringar tillgängliga från Elmarkbutik.

Den automatiska säkringen du väljer kan också generera en 4500 A (4,5 kA) eller 10 000 A (10 kA) kortslutningsström.

De lägre värdena (4,5 och 6 kA) avser automatsäkringar för hushållsbruk och högre (10 kA och uppåt) - för industriella användningsavbrytare.

Automatsäkring 7

Automatsäkring - 6


- trippningskurva — vad är trippningskurvan?

Det är en tidsströmskarakteristik som representerar multiplar av den nominella strömmen som den automatsäkringen kan lösa och avbrytarens utlösningstid.

Elmark butik erbjuder automatiska säkringar med B-, C- och D-utlösningskurvor.

Standardhushållens val är automatsäkringar med C-trippningskurva. De säkerställer snabb utlösning av brytaren för att effektivt skydda den elektriska kretsen i huset eller lägenheten.

Automatsäkringar med de andra två utlösningskurvorna används i mer specifika situationer och anläggningar.

Tillämpningen av de med B-trippningskurvan är främst relaterad till skyddet av längre linjer (till exempel vid transformatorstationer).

Å andra sidan är automatiska säkringar med D-trippningskurva konstruerade för industriella konsumenter med högre startström.

Automatsäkring 8

Automatsäkring - 7


- antal poler — när det gäller nominell spänningskarakteristik fungerar de automatsäkringarna vanligtvis vid fasspänning 220–240 VAC och 380–400 VAC. Detta bestämmer antalet poler för varje brytare.

De kan vara 1P, 2P för en fasspänning på 220-240 VAC, 3P och 4P vid 380–400 VAC.

Automatsäkring 9

Automatsäkring


- Installation - de automatsäkringarna är monterade på en specialdesignad DIN-skena.

I sin natur representerar DIN-skenor fasta eller perforerade växelstavar.

De tjänar vanligtvis för anbringande av olika utrustningar, inklusive automatsäkringar. Beroende på vilket material de är tillverkade kan DIN-skenor vara av metall, plast eller aluminium.

Automatsäkring 10

Automatsäkring - 8


Förutom de nämnda typerna erbjuder Elmark fler artiklar i kategorin Automatsäkringar.

Våra specialerbjudanden inkluderar till exempel en automatisk säkring som löser fas och nollledare samtidigt för att ge bättre skydd för det elektriska systemet som helhet.

DC-serien med automatsäkringar är utformad för att skydda DC-konsumenter.

Produkterna i denna serie används främst inom industriområdet, i olika verkstäder och produktionslokaler.

ElmarkButik kan också leverera andra typer av automatsäkringar för att möta dina individuella behov och egenskaperna hos de elektriska kretsarna i dina lokaler.

 

Automatiska säkringar - valfritt tillbehör

Det finns ett alternativ att köpa en rad tillbehör för automatsäkringar. De kommer att erbjuda ytterligare funktioner till de ovannämnda av de automatsäkringarna. I nästa rad kommer du att lära dig mer om några av säkringstillbehören som finns tillgängliga från Elmarkbutik


- kombinerad spänningsbrytare — oftast ansluten till huvudbrytaren, men kan också monteras på en viss strömkrets som kräver skydd.

Funktionen för denna anordning är att övervaka spänningen och att lösa strömbrytaren vid låg spänning under 170 VAC eller vid högspänning över 270 VAC.

På detta sätt kan vi framgångsrikt skydda våra elektriska apparater från att leverera låg eller hög spänning till växeln.

Automatsäkring 11

Automatsäkring - 9


- fjärrstopp — funktionerna för detta tillbehör för automatsäkring föreslås av dess namn. Fjärrstoppet ger fjärrbrytning när spänningen ansluts. På detta sätt kan du vidta försiktighetsåtgärder när som helst där du tror att det kan vara risk eller risk för kretsen.

Automatsäkring 12

Automatsäkring - 10


- Hjälpkontakter — Hjälpkontakter är ett vanligt tillbehör för automatsäkringar. De används normalt för signaländamål. När den automatsäkringen utlöses aktiveras respektive hjälpkontakt genom att skicka en signal till styr- eller signalanläggningen.

Automatsäkring 13

Automatsäkring - 11


- blockeringsanordning för en automatsäkring — blockeringsanordningen används i mer specifika situationer för ytterligare skydd för både de automatsäkringarna och det elektriska systemet och dess komponenter. Den är installerad precis bredvid spaken på den automatsäkringen, vilket förhindrar att den slås på och av.

Automatsäkring 14

Automatsäkring - 12
 

Användbara tips och metoder om automatsäkringar

Vi fortsätter med några användbara tips och praktiska råd för användning av automatsäkringar. Dessa tips och praktiska råd hjälper dig att göra det bästa valet av automatsäkringar och vara medveten om lämpliga stunder för att byta ut dem. Här är vad du behöver veta:
- Val av automatisk säkring — när du väljer automatiska säkringar måste du vara särskilt försiktig med de märkströmvärden som nämns ovan. Detta val måste baseras på beräkningar av installationens elektriska lägen eller dess krav. Med andra ord måste du bestämma exakt vilken nominell ström som krävs för installationen och leta efter den mest lämpliga automatiska säkringen.

Automatsäkring 15

Automatsäkring - 15


- byte av automatsäkring - byte sker när motsvarande säkring bärs över tid och inte längre fungerar korrekt.

Det finns flera tecken som kan indikera ett sådant problem.

Dessa inkluderar uppvärmning av effektbrytaren, brinnande lukt, ofta fallande eller konstigt ljud när det fungerar.

Om något av dessa tecken finns, måste du förmodligen byta strömbrytaren så snart som möjligt.

 

Vad används en automatsäkring för?

Princip för automatäkring

Konstruktion och komponenter i automatsäkringarna

Automatsäkringar — typer och klassificeringskriterier

Automatiska säkringar - valfritt tillbehör

Användbara tips och metoder om automatsäkringar

            Filtrera
            Sortera efter:
            Produkter per sida:

            Priserna är inklusive moms

            • Pris:
              . Inklusive moms
            • Kvantitet:

            -EJ I LAGER

            Till produkten

            Tekniska data

             0
             0
            Jämförelse